Jacob, R., Motard-Bélanger, A., Provencher, V., Fernandez, M.-A., Gayraud, H. et Drapeau, V. (2019). Influence of short cooking workshops among children attending summer day camps. Canadian Journal of Dietetic Practice and Research, 81(2), 86-90. https://doi.org/10.3148/cjdpr-2019-030
Jacob, R., Lamarche, B., Provencher, V., Morisette, É., Couture, S., Goulet, C. et al. (2019). Determinants of coaches’ intentions to provide different recommendations on sports nutrition to their athletes. Journal of the International Society of Sports Nutrition, 16(57), 1-11. https://doi.org/10.1186/s12970-019-0311-x
Jacob, R., Drapeau, V., Tremblay, A., Bouchard, C., Provencher, V. et Pérusse, L. (2018). The role of eating behaviour traits in genetic susceptibility to obesity. The American Journal of Clinical Nutrition, 108(3), 445-452. https://doi.org/10.1093/ajcn/nqy130
Jacob, R., Tremblay, A., Provencher, V. et Drapeau, V. (soumis 2018). Impact of timing of food intake on energy intake in high and low weight loss individuals. Eating Behaviours.
Jacob, R., Tremblay, A., Drapeau, V., Provencher, V. et Pérusse, L. (2017). Susceptibilité à l’obésité : rôle des déterminants génétiques des comportements alimentaires. Canadian Journal of Dietetic Practice and Research, 78(4), 197-. https://doi.org/doi : 10.3148/cjdpr-2017-019
Laramée, C., Drapeau, V., Valois, P., Goulet, C., Jacob, R., Provencher, V. et al. (2017). Evaluation of a theory-based intervention aimed at reducing intention to use restrictive dietary behaviors among adolescent female athletes. Journal of Nutrition Education and Behavior, 49(6), 497-504. https://doi.org/10.1016/j.jneb.2017.03.009
Chapitres de livres / contributions à un ouvrage collectif
Panahi, S., Drapeau, V., Jacob, R. et Tremblay, A. (2019). Treatment of obesity. Dans E. Kuipers (dir.), 2nd edition of the Encyclopedia of Gastroenterology.
Rapports de recherche
Drapeau, V., Harvey, A.-A., Jacob, R., Provencher, V. et Panahi, S. (soumis 2018). The impact of an innovative family and web-based nutrition intervention to increase fruit, vegetable and dairy intakes in children with obesity: A single-blinded randomized family clustered intervention. Canadian Foundation for Dietetic Research.
Drapeau, V., Jacob, R. et Lachance, M. (2017). Évaluation de l’impact d’activités culinaires chez des enfants qui fréquentent les camps de jour. Rapport de recherche pour l'équipe de nutritionnistes des Producteurs laitiers du Canada..
Actes de colloques
Laramée, C., Morisette, É., Jacob, R., Couture, S., Valois, P., Goulet, C. et al. (2013). Canadian Nutrition Society 2013. Québec. Applied Physiology, Nutrition, and Metabolism, 38(4), 460.
Jacob, R., Lamarche, B., Morisette, É., Couture, S., Provencher, V., Laramée, C. et al. (2013). Canadian Nutrition Society 2013. Québec. Applied Physiology, Nutrition, and Metabolism, 38(4), 457.
Jacob, R., Lamarche, B., Morisette, É., Couture, S., Provencher, V., Laramée, C. et al. (2013). 14e réunion annuelle de la Société Québécoise de Lipidologie, de Nutrition et de Métabolisme - SQLNM, Québec. (pp. 11-). Québec. Médecine sciences.
Articles - revue sans comité de lecture (RSC)
Jacob, R., Drapeau, V. et Provencher, V. (2017). Rôle des comportements alimentaires dans certains facteurs de risque d'obésité. Revue Plein Soleil, 39.